Huis kopen in coronacrisis? Laat je informeren!

Het wordt lastiger om een hypotheek af te sluiten. In het tweede kwartaal van 2020 hebben banken hun criteria aangescherpt. Daarmee bereiden zij zich voor op de mogelijke gevolgen van de coronacrisis, zegt De Nederlandsche Bank (DNB). Dit betekent overigens níet dat een hypotheek onmogelijk wordt. Voor de meeste huizenkopers zijn de aangescherpte eisen geen grote hindernis. 

Strengere inkomenscontroles

De afgelopen drie jaar versoepelden de banken en geldverstrekkers hun eisen ten aanzien van huizenkopers. Tijdens de coronacrisis, in het tweede kwartaal van 2020, scherpten banken en geldverstrekkers hun criteria juist aan. Wat betekent dit concreet? Geldverstrekkers voeren op dit moment strengere inkomenscontroles uit.

Beperking van het overbruggingskrediet

Sommige geldverstrekkers zijn ook voorzichtiger met het verstrekken van overbruggingskredieten. Wil jij vanuit jouw koopwoning naar een nieuwe koopwoning? Dan kun je niet meer 100 procent van de verkoopwaarde van je huidige woning (minus de restschuld van de oude hypotheek) inzetten voor de aankoop van een nieuwe woning.

Aanscherping hypotheekeisen voor meest huizenkopers geen grote hindernis

Ondanks de scherpere criteria van geldverstrekkers draait de hypotheekmarkt op volle kracht. De rente is nog steeds laag en inmiddels stabiel. Het is daarom aantrekkelijk om een huis te komen.

Verleng voorbehoud van financiering

Omdat de behandeling van hypotheekaanvragen op dit moment meer tijd in beslag neemt dan voorheen en geldverstrekkers kritischer zijn in de beoordeling van aanvragen, adviseren wij je om voorlopig een termijn van acht weken aan te houden voor het voorbehoud van financiering.

Huis kopen: weet wat je mogelijkheden zijn!

Ondanks de coronacrisis is de Nederlandse huizenmarkt volop in beweging. Het woningaanbod is nog steeds krap en zijn er veel kapers op de kust. Om te voorkomen dat je steeds net naast een woning grijpt, is het van belang snel te schakelen. Ga daarom goed voorbereid op huizenjacht.  Maak een gratis afspraak met De Hypotheekshop Utrecht Vleuten – De Meern om zeker te weten wat je financiële mogelijkheden zijn.

De Hypotheekshop Utrecht Vleuten – De Meern 
Meerndijk 7 
3454HM De Meern
(030) 677 58 00
demeern870@hypotheekshop.nl

Ben je benieuwd welke impact de strengere eisen hebben op jouw huizenjacht? Ook dan kan  je terecht bij De Hypotheekshop. De adviseur is natuurlijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de hypotheek- en huizenmarkt en kan je snel inzicht geven. Informeer gerust vrijblijvend!

Bron: De Hypotheekshop