Een woning kopen: het aankoopproces in 8 stappen

Er komt veel kijken bij het kopen van een woning: van de zoektocht en de bezichtiging tot aan het onderhandelen en de overdracht. De NVM heeft het volledige aankoopproces in 8 stappen omschreven.

Financieel inventariseren

Voordat je kunt beginnen met de zoektocht naar een woning, is het verstandig te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Hoeveel kun je lenen en wat zijn dan de maandelijkse lasten? Dit kun je eenvoudig online berekenen maar je kunt ook een afspraak maken met een hypotheekadviseur.

Geschikte woning zoeken

Zodra je weet hoeveel je maximaal kunt uitgeven aan een woning en je jouw woonwensen op een rij hebt gezet, kan de zoektocht beginnen. Er zijn verschillende manieren om jouw koopwoning te vinden. Je kunt op Funda.nl kijken, een zoekprofiel aanmaken bij de makelaar en als je op zoek bent naar een nieuwbouwwoning kun je contact opnemen met een nieuwbouwmakelaar.

Een woning bezichtigen

Heb je een woning gevonden die je aanspreekt? Dan is het tijd voor de bezichtiging. Zo kom je erachter of de woning daadwerkelijk aan je wensen voldoet. Een NVM-aankoopmakelaar kan hierin veel werk – en spanning – uit handen nemen.

Extra onderzoek

Als je een huis koopt, mag je verwachten dat het huis geschikt is voor ‘normaal gebruik’. Dit betekent dat er veilig gewoond kan worden met een redelijke mate van duurzaamheid. Toch kan er sprake zijn van zichtbare of onzichtbare gebreken die het normale gebruik van de woning belemmeren. Als koper heb je een onderzoeksplicht. Dit betekent dat er van jou als koper verwacht wordt dat je de staat van de woning onderzoekt. Zichtbare gebreken die je bij de bezichtiging had kunnen ontdekken, kunnen later niet als verborgen gebreken worden benoemd. Deze komen voor eigen rekening.

Onderhandeling

Nu je de woning van je dromen gevonden hebt, kunnen de onderhandelingen beginnen. Als je verliefd bent geworden op een woning wil je de woning natuurlijk graag kopen en is het lastig om objectief en zakelijk te blijven. Emoties gaan een rol spelen waardoor de kans bestaat dat je te veel voor de woning betaalt. Een onderhandelingsstrategie zorgt ervoor dat dit niet gebeurt.

Ondertekenen koopovereenkomst

Als koper en verkoper het eens zijn over de prijs, opleverdatum, ontbindende voorwaarden en eventuele afspraken over roerende zaken, dan is er overeenstemming. De wet bepaalt dat de koop van een onroerende zaak schriftelijk moet worden vastgelegd. Zodra partijen mondeling overeenstemming hebben bereikt over verkoop zijn partijen nog niet gebonden, de mondelinge afspraak is niet bindend.

Huis financieren

Is het bod geaccepteerd, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. De meeste mensen sluiten hiervoor een hypotheek af. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om tot 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren. De overige kosten moet je zelf financieren.

Hypotheek afsluiten

Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers, met allemaal net weer andere spelregels. Een hypotheekadviseur adviseert over de verschillende hypotheken en helpt je bij het kiezen van een hypotheek die past bij jouw persoonlijke situatie. Hij vergelijkt verschillende aanbieders, berekent de maandlasten en kiest samen met jou de beste oplossing. Reken erop dat het verwerken van een hypotheekaanvraag ongeveer 4 tot 8 weken duurt.

Overdracht woning

Pas wanneer de hypotheek geregeld is, de bedenktijd is verstreken en eventuele aanvullende ontbindende voorwaarden niet van toepassing zijn, is de koop definitief. Nu kan de overdracht plaatsvinden.

Bron: NVM.nl